TechSales v2 ve Yenilikler

Görüşmeyeli neler oldu, neler...

TechSales yeni logo

Topluluk v2 ve Yenilikler

Tech Sales Turkey topluluğunu kuralı yaklaşık 3 sene oluyor. Bu geçen sürede kar amacı gütmeden sektöre yeni şeyler katmayı amaç edindim. Birçok ücretsiz etkinliği yüz yüze veya online olarak gerçekleştirdik.

Geçen sürede geçtiğimiz yıl Şubat ayında master için Portekiz’e taşınınca, topluluk tarafında çok aktif olamadım. Açıkcası her zaman buraya benim gibi heyecanla destek verecek kişileri adapte etmeye çalışsam da liderlik etmediğim süreçte kaybolup gidecek bir duruma geldiğini gördüm.

Portekiz’e gelirken tam zamanlı işimden de ayrılıp geldiğim için, farklı yarı zamanlı fırsatları değerlendirdiğim bir süreçteydim. Beklemediğim kadar hızlı bir şekilde Mart sonu bir firmayla çalışmaya başladığım, zaman zaman aynı anda 5-6 firmayla danışmanlık yürüttüğüm bir süreç oldu. Bu süreçte firmalara hizmet verirken Tech Sales adını kullandım. Aslında işte bu noktada topluluk benim için ajans desteği verdiğim bir modele dönmeye başladı.

Topluluk tarafı için verdiğim emekleri düşününce tamamen kapanmasına göz yummak istemediğim bir anda, farklı WhatsApp gruplarının ne kadar popüler ve aktif olduğunu farkedip acaba ben de Slack yerine buraya mı taşısam dediğim günlerden birinde, bekleyecek ne var hadi öyleyse yakın çevremdeki kişileri davet ederek başlayayım diyerek bu işe giriştim.

Son 1 yıldır 10’dan fazla B2B SaaS startup’la sadece Tech Sales alanı yerine Product marketing ve product growth gibi konularda destek olmam, master’da aldığım dersler ile de bu alanda daha fazla yatırım yaparak profesyonelleşmek istememden, ayrıca toplulukla danışmanlık işlerini ayırmak istediğimden topluluğun adını B2B SaaS Product Growth Türkiye olarak duyurarak büyütmeye başladım.

Peki topluluk olarak, bu geçen 5 aydaki süreçte neler yaptım? İstanbul’a geldiğim dönem olan Ocak ayının ilk haftasında 15-20 kişilik katılımlı güzel bir networking etkinliği yaptık. 3 kez online olarak bir araya geldik ve belirlediğimiz konularda tartıştık. Topluluk içinde kişilerin birbiriyle birebir tanışıp online görüşebilecekleri bir sistem kurdum ve aktif olarak kullanılıyor. Topluluk içinde aktif olan bir grup var ve bunu görmek beni mutlu ediyor. Ama bu sefer yine birileri destek olsun diye beklemek, üzülmek yerine, dileyen dilediği şekilde destek olabiliyor ve topluluğu büyütmeye devam ediyoruz. Şu an için 165 kişi var ben bu sayıyı Slack’te hiçbir zaman bir araya getirememiştim. Sanırım ilgili kişilerin WhatsApp üzerinden kolaylıkla dahil olabilmesi sayesinde daha hızlı bir büyüme elde edeceğiz gibi duruyor.

Ben de bu topluluğun bir parçası olmalıyım diyorsan buradan aramıza katılabilirsin.

Danışmanlık Tarafındaki Gelişmeler

Son 1 yıldır danışmanlık verdiğimi yukarıda belirtmiştim. Bu süreçte sayısız tecrübe edindim. Birçok firma ile çalışarak onlardan sürekli yeni şeyler öğrenmek, yaşadıkları zorluklar için araştırma yaparak yine yeni şeyleri öğrenip onlarla paylaşmak çok keyifli. Fakat bu modelin zorlayıcı kısımları da yok değil. Öncelikle ilk başlarda sözleşme ile ilerlemedim ve bir anda müşteri memnun olsa bile bütçeyi aniden düşüp ya da çalışmaya ara vermeyi tercih edebiliyor. Bundan sonraki süreçlerde sözleşme imzalayıp çalışmaya başlamayı tercih ediyorum. Diğer bir konu ise proje başındaki heyecan ilerleyen süreçlerde azabiliyor ve danışman olarak karşı tarafın motivasyondaki düşüklüğü sizi de etkileyebiliyor. Startuplardaki kurucu ortakların ekiplerdeki çalışanlardan daha heyecanlı ve istekli olmaları fakat süreci de kendi yönetecekse yeteri kadar zaman bulamadıkları için verimsiz bir akışa dönmesi çok alıştığım bir model oldu.

Bence en verimli model, kurucu ortakların da süreci yakından takip ettiği, haftalık toplantılarda konu hakkında bilgi aldığı, ekipten bir kişinin bütün süreci yöneterek farklı departman ve kişilere görevleri atmakta destek olan ve yakın çalışılan bir proje yöneticisinin olması çok önemli.

Bu süreçte 2 farklı modelde çalıştım ve çalışmaya devam ediyorum. Birincisi bütün süreci benim yönettiğim, örneğin cold outreach projesi diyelim ve aylık belli nitelikli lead hedefleri var bütün süreci arka tarafta ajans gibi çalışıp firmaya raporluyorum. İkinci model ekiplerle yakın çalıştığım onlara liderlik ettiğim ama daha çok ilk haftalar eğitim gibi geçen bildiğim ne varsa aktardığım ve sonrasında daha çok danışman olarak konumlandığım ve takıldıkları her an ulaşabilecekleri pozisyon. İki modelinde birbirine göre zorlukları olsa da, projede ekiplerle yakın çalışmayı onlara liderlik ederek hızlıca öğrenmelerini sağlamayı ve birlikte araştırmayı daha çok seviyorum.

Peki hep bu işin danışman tarafında mı olacaksın diye soracak olursanız cevabım, zaman gösterecek diyebilirim. Daha önce geliştirdiğim farklı B2C projelerim var onları nasıl büyütebilirin diye bakıyorum, buna ek olarak şu an yine bir ekiple mini bir SaaS geliştiriyoruz. Geçtiğimiz yıl da Oğulcan ile birlikte SDRwise adında bir eğitim platformu kurmayı denedik ama ikimizde tam anlamıyla bu işe yoğunlaşamadığımız için ilerletemedik. Günün birinde erken aşama bir SaaS işine girip onu büyütmeyi çok istiyorum.

Kendi hikayemi birilerine ilham olması adına kısa bir şekilde özetleyecek olursam;

Newsletter içerik üretimi - > Topluluk kurma ve büyütme - > Startuplara eğitim - > Startuplara danışmanlık şeklinde ilerliyor ve halkanın son aşaması için de hayalim net, o da umarım bir gün gerçekleşir.

Yenilenen TechSales logosunu yukarıda görmüştük, bir de web sitesini incelemek isterseniz buradan veya aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

Yeniden içerik üretmeye başlayacağımı, topluluk için ayrı, B2B SaaS Product Growth için ayrı yapacağımın haberini de buradan vermiş olayım. Beni buradan Twitter, buradan da LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.

Keyifli pazarlar dilerim.

Tuna